Maják: Pozlátko

10.2.2011
Tak jsme se vyčerpáni po sportovním výkonu vydali občerstvit a doplnit energii do pizzerie Maják v pražských Roztylech. Je součástí piksly kongregující obchody a další mastňácké zábavy s názvem Obchodní dům Chrpa.
Pizzerie Maják

A hned v úvodu předesílám, že dobrou pizzerii aby v Praze člověk pohledal. Ale vzhledem k tomu, že v našem hlavním městě je i řetězec retardovaných pizzerií Einstein, zvedá se pražský průměr velice těžko. Ale nebojte, mám v záloze jednu moc povedenou. Komink sůn!

Atmosféra 62%

Zvenku vypadá vnitřek restaurace celkem obstojně, ačkoliv její umístění rozhodně není nijak lukrativní (součást krabice mezi jinými krabicemi). Ovšem uvnitř nás neuvítalo nic jiného než zapnutá televize s nějakým sportem. Což je dost škoda, protože restaurace má nakročeno k pizzeriím amerického stylu. Můžete se posadit buď do boxů (které ovšem nejsou v podstatě odděleny jinak než opěradly sedaček), nebo třeba na vysoké barové židličky u barových stolků. Navíc je restaurace příjemně prostorná a cestou na hyzlík nezakopáváte o spoluhodovníky. Bohužel ani tato vzdušnot nezabránila tomu, aby po celé restauraci nesmrděl cigaretový kouř od nějakých fuchtlí sedících na baru.

Jídlo 27%

Mno, jak bych to tak nějak rozumně napsal. Na tomto podniku je vidět, že se snaží. Jídla byla echt italská, ale když je kuchař levej na obě ruce, tak to nezachrání sebelepší původní recept. Objednal jsem si spaghetti alla bolognese, a hluboce jsem zaplakal. Vzhledem k tomu, že u stolu seděli i jiní muži, tak jsem plakal jen v duši (a pak taky v soukromí na záchodcích).
Nedokázal jsem to identifikovat přesně, ale buď omáčka nebo těstoviny byly nedosolené, zatímco to druhé bylo přesolené. Špagety byly al dente, ale omáčka byla mastnej hnus z mletého masa bez špetky chutě, kterou by pravá boloňská omáčka měla mít. Žádná stopa po koření nebo třeba i po rajčatech. Navíc parmazán byl absolutně nevýrazný. Předpokládám, že tedy šlo o nějakou velice lacinou a nepodařenou náhražku (ostaně pokud by šlo o originální Parmigiano-Reggiano, asi by se tím pochlubili). Navíc byl servírován v dost velkých plátcích (být jen o trochu měkčí, daly by se používat místo toaleťáku) pohozených přes jídlo, takže to vypadalo, že se chystám sníst tee-pee.
Spolustolovníci, co si objednali pizzu, ji dostali s úplně spálenými okraji. O chutích ať poreferují případně sami v komentářích.

Nápoje 50%

Měli jsme jen točenou limonádu za opravdu přemrštěnou cenu. Nicméně na ní se nedá v podstatě nic zkazit a není na její servírování potřeba žádná speciální dovednost.

Jídelní lístek 54%

Jídelní lístek byl skládaný velkoformátový karton. Celkem nepřekvapivé pro zařízení této úrovně, ačkoliv bych uvítal něco lepšího a důstojnějšího. Popisky byly srozumitelné, a co jsem si všimnul, tak názvy jídel i správně italské.
Navíc sice byl už několik dní únor, ale na stole se ještě válel papír s měsíční nabídkou pro leden; ostatně na webu jim tam visí doteď (10. únor).

Výběr z lístku 34%

V předchozí sekci jsem kecal. Protože mimo italské kuchyně tam nabízí i mexickou. Kdo, do hajzlu, chodí do pizzerie s tím, že si tam dá endniladas (sic!) nebo quesadillu?
Ostatní jídla ale naštěstí nebyla nijak přeplácaná, bylo jich rozumný počet a, světe div se, dokonce chyběly imperialistische Kartoffeln.

Rychlost obsluhy 61%

Obsluha byla rychlá až moc. Občas by trochu zdrženlivosti neuškodilo.

Příjemnost obsluhy 21%

Číšník se velice snažil, ale otrávenost se mu zamaskovat nepodařilo. Mluvil nespisovně, až to tahalo za uši, a informace o tom, jak je velká porce polévky, se nám od něj nedostalo (zazněly od něj perly typu "Co je pro vás normální porce?"). Prostě děsuplný zážitek.

Rychlost kuchyně 70%

Kuchyně se oproti kvalitě vytáhla rychlostí. Opět zase na hraně přehnanosti nebo vhodnosti. Jídlo jsem totiž dostal úplně vařicí a hned prvním soustem jsem si spálil držku.

Čistota 77%

Restaurace byla pěkně vyšůrovaná, nevšiml jsem si žádného problému. Snad jen když jsme přišli ke stolu, byly příbory prostřené na papírových ubrouscích. Vzhledem k ochotě obsluhy bych moc nedůvěřoval tomu, že poctivě po odchodu stolovníků opravdu odnese i nepoužité kusy příborů. To je ale čirá spekulace, která v této vysoce objektivní recenzi nemá co dělat, proto ji napíšu jen malým písmem.

Záchody 80%

Nebýt okopaných dvěří, které na toalety vedly, bylo by hodnocení vyšší. Všude bylo čisto, mýdlo bylo k dispozici ve formě pěny, voda tekla teplá (po chvíli odtečení) a ručníky byly papírové a použité se opravdu všechny vyskytovaly pouze v koši.

Cena 38%

Na to, že to je ze tří stran obklopené paneláky a z té poslední velkým parkoviště. Na to, že blbá malinovka stála víc jak pivo (35 Kč vs 25 Kč za 10° Gambrinus). Na to, že boloňská (115 Kč) by viděla ingredience, jen kdyby jí někdo vhodil kuchařku do hrnce. Na to, že parmazán byla v podstatě jen ztvrdá cihla třicítka. Na to to bylo prostě předražené.

Celkem 41%

Věřím, že vzhledem k umístění restaurace mezi paneláky, kde je vysoká koncentrace potenciálních zákazníků a zároveň nízká hrozba konkurence, nebude mít tato pizzerie potíže se uživit. Maják se tváří jako něco extra, ale přitom jde pouze o pozlátko, které zakrývá hluboké nedostatky v tom gastronomicky nejdůležitějším. Podruhé už ne-e.

Nový komentář

Komentuj
Předmět:
Jméno:
šest krát dvě (číslem):