Český Dvůr: Tucty tuc

1.4.2009
Po dlouhé době jsme vyrazili na pivo. Jako obvykle jsme nevěděli, kam chceme jít, páč dobře točené pivo v Berouně moc neseženete. A když jo, tak je to buď patok sám o sobě (jako Staropramen), nebo ho podávají v 0,4l půllitrech (Bernard).

V první vybrané hospodě zavřeno. Takže směr Český Dvůr, který se dříve jmenoval U Dvora. Zařízení je rozděleno na dvě části: hospoda a snack bar; a součástí je též hotel. Celé se to nachází v centru na historickém náměstí. Šnek už byl zavřený, ale tam jsme stejnak neměli namířeno. Hospoda je klasicky tuctově zařízená: televize, reklamní věci, lavice, židle, stoly. Výraznější je snad jen (kdoví jestli vůbec používaný) krb, jinak šeď a průměr a šeď.

Atmosféra 54%

Český dvůr je rozdělen na restauraci a snack bar, kterýžto je ovšem v provozu jen přes den a k večeru se zavírá. Restaurace je oproti snacku zhruba o stupeň níže (to znamená, že do restaurace bych nevzal babičku na kafe). Jedná se o hospodu, kam se chodí v poledne v montérkách na hotové menu (a to jsme prosím na náměstí!) a večer na pivko. Zároveň hospoda (nebo alespoň její část) slouží jako hotelová jídelna pro obtloustlé a/nebo oslizlé skopčáky. Hraje televize, kterou si nějaký místní pohůnek přepínal dle libosti. Na stolech je několik otravných prospektů (20 bodů dolů), chodím se do restaurace bavit a ne sakra čumět na podělaný reklamy!

Jídlo 45%

Zprvu jsem se zdráhal si jídlo objednat, zvlášť když doma určitě něco bylo. Nakonec můj zrak padnul na topinky s kuřecím masem, kus za 25 Kč. Nedalo mi to a naštěstí jsem se informoval, co že to znamená "kus". Takže, ks = půl krajíčku chleba + 5 g masa! Okamžitě jsem přehodnotil priority, zavrhnul kuřecí s kuřecími játry (kdoví v jakém byly stavu) a objednal si hlučínský kuřecí steak (au), což jsou kuřecí prsíčka se zapečeným hermelínem a nivou a jako přílohu opékané brambory. Masa bylo hodně a bylo pěkně upečené, s kůrkou na povrchu a přitom šťavnaté a měkké. Brambory nebyly opékané, ale připékané. Vše bylo podlité hnědou univerzální škrobovou omáčkou, takže brambory se brzo přeměnily do rozmáčeného uhlí. Obligátní obloha ve formě humusáckého strouhaného zelí, mrkve a kdovíčeho ještě v nechutném olejovém kabátku. Navrch dva včerejší půlměsíčky rajčete a pár plátků seschlé salátové okurky. Okraj oválného talíře sypaný strouhanou petrželkou, asi pro lepší chuť porcelánu. Nicméně i tak jsem si pochutnal, ale do téhle hospody se kvůli jídlu rozhodně vracet nebudu.

Nápoje 20%

Jediné co nám teklo hrdlem bylo pivko. Gambáč. Dvanáctka. Desítku neměli. Bylo s parádní čepicí, ale velice mírně nakyslé. Chutnalo opravdu dobře. Ale pozor, ani jedno nemělo míru. Dokonce ani potom, co spadla pěna (pivo by mělo mít míru hned, jak vám ho položí na stůl pivo by mělo mít míru, jakmile opadne pěna). Takže padesát bodů dolů.

Jídelní lístek 13%

Trojjazyčný lístek, kde se v anglické, německé a i kupodivu české části kupily hromady nejen překlepů, ale i gramatických chyb. To vše zmateně zpřeházené a ukryté v šanonových fóliích umě zadělaných do rádoby luxusně vyhlížejících, nicméně odrbaných, koženkových desek.

Výběr z lístku 5%

Hospodské předkrmy. Tři bezmasá jídla. Speciality z vepřového, speciality z kuřecího. Zákrmy. Bravo! Dohromady asi tak 30 jídel, z nichž více jak polovina je to samé, jen pod jiným názvem a s jiným zapečeným salámem. Hlavně, že tam jsou paskvily jako Kuřecí steak "Palermo". Proč se to sakra jmenuje steak?! Aha, jsme na náměstí, takže musíme být světoví. Tragédie.

Rychlost obsluhy 80%

Na rychlost obsluhy si nemůžu stěžovat. Dokonce i když si servírka sedla k místnímu pohůnkovi a obtloustlýmu buřtovi (očividně taktéž z vedení) na kafíčko a cigárko, tak jsme měli půllitry plné.

Příjemnost obsluhy 82%

K dispozici byly dvě servírky, obě ochotné a úslužné. V podstatě to jediné výrazně pozitivní na téhle hospodě.

Rychlost kuchyně 79%

Jídlo jsem měl na stole za 10 minut od objednání, z čerstvých surovin a pečlivě připravené by to trvalo minimálně dvakrát tak dlouho.

Čistota 0%

Zakouřená hospoda, která by zcela jistě měla pocintané ubrusy, kdyby na stole nějaké byly. Ovšem co mne dostalo úplně nejvíc bylo, když jsem viděl servírku, jak mi v kuchyni přehrabuje rukou na talíři opékané brambory, které jsem měl jako přílohu. Cestou na záchod je totiž do části kuchyně vidět.

Záchody 43%

Na co proboha šest pisoárů? Alespoň, že měli tekuté mýdlo a papírové ručníky (dokonce ani košík nebyl přeplněný a použité ručníky nepadaly na zem). Z baterie tekla studená voda, ať byla páčka nastavena na libovolnou polohu - pro jistotu byl samozřejmě červenomodrý indikátor vyloupnut. Moči nikde nebylo vidno, takže pro WC od tohoto typu hospody plus (kdoví ale jak vypadají kabinky, že?). Ženy mají přístup pouze přes klíč visící na věšáku, to je mínus v jakémkoliv typu hospody.

Cena 40%

Vzhledem k celkovému vyznění zařízení byla cena podprůměrná. Očekával bych celé jídlo do stovky. Do stovky se sice vešlo, ale bez (manuálně laděné) přílohy, ta ale nebyla nijak drahá. Suma sumárum, maso za 100 Kč, opékané brambory za 18 Kč. Pivko zhruba za 23 korun. Nevím přesně, neplatil jsem já.

Celkem 34%

Vzhledem k ceně, podmírákům, špinavým prackám servírky, skryté zaplivanosti a pár dalším výše zmíněným detailům jde o podprůměrnou hospodu dokonce i ve své kategorii. Znám hromadu hospod stejného ražení, kde točí míru, mají lepší ceny a nehrají si na nějakou světovost. Jediné, co hodnocení zachraňuje, je ochota a rychlost personálu a celkem dobré pivo.

Nový komentář

Komentuj
Předmět:
Jméno:
šest a tři (číslem):