Berounský medvěd: Topaz mezi hlušinou

10.4.2009
Za devatero paneláky, za devatero dálnicemi a za devatero tratěmi leží uprostřed bláta a rzi šrotiště malý klenůtek. Jakápak je asi šance, že půjdete po nějakém tom umělém kopci z hlušiny a zakopnete o zlatavý drahokam? Asi taková, že bez nápovědy dorazíte do rodinného pivovaru Berounský Medvěd.

Soukromě skromný pivovar se totiž nechází přímo uprostřed šrotiště, mezi dálnicí a železniční tratí, kousek od cikánského ghetta a hned vedle nádraží. Jde se k němu po prašné/blátivé cestě mezi vyřazenými vejtřaskami a nablýskanými audinami majitelů.

Atmosféra 49%

Stylová dobová výzdoba, mohutné letité trámy, pod stropem oblaka kouře. Takhle si to představuji na Žižkově na začátku 20. století. Ovšem v té době asi nehrálo z reproduktorů otravné sračkorádio (20 bodů dolů) a neválely se po stolech sračkoreklamy (dalších 20 dolů). A ten kouř v dnešní době také není nic extrovního. A navíc to okolí (které ale stejnak zevnitř hospody nevidíte, ale mohlo by být na obtíž při podroušeném návratu domů). Suma sumárum, potenciál by byl, jen ho pořádně využít a nemršit si ho otravnostmi.

Jídlo 78%

Obě jídla co jsem ochutnal byla vzhledem k typu restaurace opravdu nadprůměrná. Já sám jsem měl místní specialitu Česká veverka, maso bylo velice dobře připravené, kůrčička na povrchu, štávička pod ním. Vše doplněné o báječnou sladkou omáčku z mandlí, arašídů a rozinek, které by ovšem slušelo více rozinek. Mandličky ani oříšky nebyly ani trochu nahořklé, takže udělané akorát. K tomu naprosto ordinérní hranolky. Velice mne ale zklamalo, že to bylo ve skutečnosti kuřecí maso.
Od mého milého doprovodu jsem pak dostal ochutnáno další místní speciality, Špízu paní sládkové. Kuřecí maso s klobásou a zeleninou v pivním těstíčku, opět s o. hranolky. Ještě větší lahůdka, masíčko se úplně rozplývalo na jazýčku.

Nápoje 40%

K pití originální místní kvasnicové nefitlrované pivo. Tak řízné, že jsem si skoro musel obvazovat jazyk. Pak ovšem ale nechápu, proč se za to pivo tak stydí, že nám nenatočili ani plnou míru (tj. po rysku po opadnutí pěny, schváleno Exiťákem), jako obvykle, padesát bodů dolů. A to je opravdu škoda, protože tento zlatavě topazový mok zde umí uvařit opravdu briliantně (ha, tolik cenných nerostů v jedné větě!).

Jídelní lístek 30%

Jako minule, i tentokráte velice tuctová forma jídelního lístku. Papíry ve fólii v ošoupaných koženkových deskách. Byl přehledný, ale to je asi tak všechno. Chyběl pořádný popis jídel, museli jsme se ptát, respektive bylo mi vyloženo, co že je to ta veverka. Taktéž jsem byl dotazován, zda to opravdu chci, když je to sladké.

Výběr z lístku 81%

Pěkně česky domácký. Pár kuřecích, pár vepřových, pár rybích, pár hovězích, pár bezmasých a nula veverčích jídel. Klasické přílohy a klasické dezerty. V pivovaru si nehrajou na nic světového, ale naopak se vrací ke poctivé české kuchyni.

Rychlost obsluhy 86%

Obsluha byla stejně příjemná, jako byla rychlá. Jídelní byl u nás hned. Objednávka byla hned. Pivko stálo na stole hned. Jídlo až se uvařilo. Jen na účet se čekalo. Všimli jste si toho někdy? Na účet se obvykle čeká déle než na cokoliv jiného. To snad nechtějí peníze?

Příjemnost obsluhy 86%

Obsluha byla stejně rychlá, jako příjemná. Oslovovala nás zlatíčka. Juché! (Škoda ovšem, že nebyla mého oblíbeného ročníku.)

Rychlost kuchyně 73%

Někde byl zádrhel, jak nám vysvětlila číšnice. Příprava jídla trvala opravdu velice dlouho. Navíc to bylo umocněno tím, že jsme do hospody dorazili vyhladovělí z bazénu.

Čistota 28%

V tomto směru naprosto průměrná hospoda. Nic výjimečného, ale ani pobuřujícího.

Záchody 58%

V nitru prastaré budovy se toho se záchody moc vymyslet nedá. Čisto a kachlíky, teplá voda a tekuté mýdlo. Opět průměr.

Cena 64%

Zaplatili jsme mírně víc, než bych si za poskytnuté služby představoval. Veverka za 110 peněz, špíz za 120. Jedna porce hranolek za 25 korun. Pivko (10°) za pěkných 22 korun.

Celkem 74%

V souhrnu to sice na klenot nevypadá, ale tato pivovarorestaurace si zcela jistě nezaslouží, aby byla v hodnocení tak zapadlá, jako je svým fyzickým umístěním. Na začátku jsem s tím drahokamem lhal, ale to jen kvůli poetickému příměru, protože neznám jiný žlutý drahokam. Tato hospoda je totiž pouze polodrahokam.

Nový komentář

Komentuj
Předmět:
Jméno:
pět mínus čtyři (číslem):